WINGUIDER.SE

SNABB, STABIL OCH EXTRA SÄKER DATOR ÅT PRIVATPERSONER!
WINGUIDER ÖVERTRÄFFAR MICROSOFT! SAMMA WINDOWS, SAMMA FUNKTIONER, MEN LÄTTARE ATT INSTALLERA OCH ATT ANVÄNDA!
WINDOWS, SÅ SOM WINDOWS SKALL VARA: ENKEL, SNABB & SÄKER!

Mail: info@WinGuider.se?subject=Webb-Fråga:
INSTALLERA WINDOWS 10/11 PÅ ENKLASTE OCH SNABBASTE SÄTT VAD GÖR WINGUIDER SOM MICROSOFT INTE KLARAR AV KÖP SVARS-FIL FÖR WINDOWS 11 KÖP SVARS-FIL FÖR WINDOWS 10 WinGuiders TIPS & TRIX Windows-skolan Om WinGuider

WinGuider.se´s WINDOWS-SKOLA

De flesta vet väl idag vad en dator är..
Datorn är den hårdvara som man lagrar DATA i, Det heter alltså DATOR eller DATORN inte data eller datan.

Då det finns gott om webbplatser som förklarar hur själva hårdvaran fungerar så väljer WinGuider att fokusera på hur WINDOWS, som är det vanligaste att ha i sin dator, fungerar.

Det är ju så att varje dator MÅSTE ha ett så kallat operativsystem för att bli användningsbar.. och det allra vanligaste operativsystemet för persondatorer (PC´s) är just Windows i olika varianter.. Windows finns i drygt 80% av alla persondatorer (PC´s) runt om i världen.

VILKA ANDRA OPERATIVSYSTEM FINNS DET? OCH HUR VANLIGA ÄR DESSA!
Operativsystemet LINUX är ett försvinnande litet operativsystem i PC´s med sina drygt 1- till knappt 2% av världsmarknanden.
MAC har drygt 18-20% av världsmarknaden i PC´s (Windows har som sagt drygt 80% av denna marknad).
Trots att marknadsföringen utmålar MAC som något extraordinärt och superduper bra så är dessa endast helt vanliga Pc´s utan något specifikt som utmärker dessa. En Mac dator är en dator som har helt vanlig PC hårdvara men med Apples operativsystem istället för t.e.x. Windows.
En Mac är t.ex. varken bättre eller sämre, lättare att använda, snabbare eller säkrare än andra datorer, annat än i deras marknadsföring..

MEN? VAD ÄR DÅ ETT OPERATIVSYSTEM?
En dator behöver ett operativsystem då operativsystemet utgör länken mellan hårdvaran och det som användaren använder datorn till..
Som bekant använder du t.ex. en webbläsare, som
Edge eller Chrome för att du skall nå ut på Internet för att surfa (se på webbsidor osv.)
Men datorhårdvaran i sig har ingen webbläsare inbyggd!

För att kunna installera eller använda en webbläsare så måste du först ha installerat ett operativsystem i din dator (många datorer som säljs har redan operativsystemet på sig när du köper datorn.
Den börjar att installeras när du startar datorn för 1:a gången).

När du installerar Windows i din dator så ser Windows till att styra/kommunicera med all hårdvara, via s.k. Drivrutiner. Drivrutiner är små datorprogram som talar om för Windows ATT hårdvaran (t.ex. ett ljudkort) faktiskt finns, och hur Windows kan kommunicera med hårdvaran så att ljudkortet kan återge de ljud som du spelar upp i din dator via t.ex. program som spotify/Deezer!

Windows samlar alla dessa drivrutiner och gör så att du som sitter framför bildskärmen inte behöver begripa hur t.ex. ditt ljudkort skall spela upp den musik som du valt att lyssna på!

Operativsystemet utgör med andra ord det GRAFISKA gränssnittet som du ser på bildskärmen när du använder din dator.. Operativsystemet ser till att ditt tangentbord och din mus kan användas för att hantera datorn och dess program.

Vad är då ett program? Kan jag inte använda ett program direkt, utan att ha ett operativsystem!?
Den frågan är nästan självbesvarande.. ett program, som t.ex. en webbläsare (som du "surfar" på Internet med) varken kan eller får kommunicera direkt till hårdvaran, programmet förstår inte ens vad hårdvara är för något.. Operativsystemet "kör" programmet och ser till att programmet får de hårdvaruresurser som den behöver.. webbläsaren behöver t.ex. använda datorns nätverkskort, trots att webbläsaren i sig inte ens vet om att det finns ett nätverkskort, webbläsaren vill ju bara komma ut på Internet. Operativsystemet ser till att webbläsaren får tillgång till internet trots att inte webbläsaren vet om det finns ett nätverkskort eller ej! Operativsystemet är länken som ser till att programvaran kan fungera utan att själva ha någonting med hårdvaran att göra!

Datorns operativsystem är det absolut viktigaste i en dator. Dator-program kan inte "köras" eller användas av en dator om det inte finns ett operativsystem i datorn. Utan ett operativsystem så är datorn bara en "låda" som står i vägen för dig! Helt oanvändbar..

Windows är världens mest populära operativsystem, då den är bäst på att få dig att förstå hur du skall använda en dator, hur du använder dina program osv. Detta TROTS att operativsystemet Windows är dyrare än linux och Mac i inköp, vilket säger en hel del om hur populärt Windows är. Och det finns goda orsaker till detta..

Har du aldrig använt en dator tidigare i ditt liv så behöver du egentligen endast lära dig hur du startar datorn, hur du använder ett tangentbord och en datormus..
När datorn startats upp och du har loggat in så ser du det sk. "skrivbordet" som är utgångsläget..
Rör du lite på datormusen så ser du dess markör i form av en liten pil röra sig på skärmen..
För du, genom att röra på datormusen, markören på bildskärmen till en ikon (liten bild av *vad det nu är*) och klickar en gång med datormusens vänstra knapp, så MARKERAR du den ikonen. Klickar du snabbt 2 gånger efter varandra på samma ikon (utan att flytta på musen) så startar du det som ikonen representerar..

För du musens markör längst ned på bildskärmen, och dubbelklickar på ikonen med ett Grön/blått stiliserat: e så startar du Windows egna inbyggda webläsare Edge.

Det första du ser (om datorn har åtkomst till Internet) är en så kallad "StartSida".


Överst på startsidan så ser du ett sök-fält (där det står: Sök på webben, med ikoner för mikrofon samt ett förstoringsglas, I Windows är en ikon föreställande ett förstoringsglas alltid en funktion för att söka efter det som du skrivit i sökrutan som förstoringsglaset finns i).

Klickar du med datormusens markör i detta fält och skriver t.ex. ordet: Hund och klickar med datormusens vänstra knapp på "förstoringsglaset" i sökrutan, så söker webbläsaren efter webbsidor på internet som har angett att de huvudsaklingen innehåller information om ordet: "Hund" och visar dessa resultat i en snyggt formaterad layout. (Detta sökfält är en sökmotor, det man i man, i folkmun oftast brukar kalla för "Google", och det ni precis har gjort är att ni har "googlat" efter sökordet "hund")

Upptill finns ett par grå rutor med texten: Raser, Fakta, kost osv.

I mitten strax där nedan hittar ni de sökresultat som tydligast angett att deras webbsida har något med "hund" att göra, den övre bör vara från WIKIpedia som är ett slags gratis uppslagsverk som är tillgängligt på internet.

Strax under sökfältet (där ordet Hund anges) så kan ni sortera er sökning på Alla, Bilder, Videoklipp osv.
Dessa använder ni för att sålla bort sådant ni inte vill se, vill ni bara se bilder på hundar, så klickar ni på BILDER. Vill ni se videoklipp med hundar, så klickar ni på videoklipp osv.

Använd gärna datormusen till att klicka er runt på de olika sökresultaten, så ni lär er hur ni navigerar med hjälp av datormusen.

När ni vill gå tillbaka till utprungsläget i er sökning efter "Hund" så använder ni datormusen för att markera "pil vänster" näst längst upp på bildskärmen (det bör anges att: "klicka för att gå bakåt")  Om ni klickar på den med vänster musknapp, så VIPS! Så kommer ni ett steg bakåt i er navigering på internet.

När ni är tillbaka i "startsidan, klicka med musen i sökfältet, då ser ni en sk. "dropdown" lista med olika förslag som relaterar till ordet "hund", Vill ni t.ex. läsa om "hundvalpar" så klickar ni med vänster musknapp på ordet: Hundvalpar.. så ser ni att webbläsaren Edge byter ut sökresultaten till sådana webbsidor som anger att de huvudsaklingen innehåller något med "hundvalpar".Klicka återigen i sökfältet upptill och dubbelklicka (klicka 2 gånger i rad) var som helst i sökrutan, (ordet hundvalpar markeras) Släpp musen och skriv in ordet: Katt genom att använda tangentbordet.. Tryck sedan ned tangentbordets Enter-tangent, och Vips så ser du sök-resultat på de webbplatser på internet som huvudsaklingen anger att de innehåller information om ordet: "Katt".


Detta, att känna till hur du använder datormusen och tangentbordet, är i praktiken allt du behöver för att börja utforska Windows, vilket även är orsaken till varför Windows är världens överlägset mest vanliga operativsystemet i persondatorer..

Redan nu så har du lärt dig grunderna i Windows!

Men medans du har Windows inbyggda webbläsare Edge öppen framför dig, så bör du föra musmarkören (muspekaren) till "+" längst upp på bildskärmen, när du låter muspekaren ligga kvar på "+" så visas texten: "Ny flik (ctrl+T)" klicka på "+" med vänster musknapp..
Nu har din webbläsare öppnat ännu ett "fönster" i webbläsaren Edge. Den du tidigare sökte efter Hund och Katt finns kvar strax till vänster om den nyöppnade sk. "Fliken".

Nu är du åter på Edges "startsida", Du ser sökfältet, men under sökfältet så ser du massa rutor med bilder i.. Detta är utdrag ur nyheter med olika innehåll.
Vill du anpassa detta innehåll till att visa sådant som du intresserar dig för och inte visar sådant som du inte instresserar dig för. Strax ovanför "nyhets-rutorna" så finns en liten "knapp" som det står "anpassa" i, klicka på den med vänster musknapp.

Nu ser du rutor sorterade i grupper för bl.a. nyheter, nöje, sport osv. du kan använda "rullen" mitt på datormusen för att bläddra uppåt och nedåt på sidan.

Vill du välja att se "Nyheter" både inrikes som utrikes samt väder.. Klicka 1 gång med vänster musknapp för att markera de nyhetsområden som representerar det du intresserar dig för, t.ex. just Nyheter, inrikes samt utrikes och väder, Dra nu musknappen mot dig så att du rullar nedåt på webbsidan och markera de intresse-områden som matchar dig under: nöje, sport, ekonomi, livsstil osv.  på samma sätt som ovan..

Klicka sedan på "Mitt flöde" för att komma tillbaka till nyheterna på startsidan.

Allt du behöver göra för att söka ("Googla"), eller läsa aktuella nyheter osv. är att dubbeklicka på "e" nertill i datorskärmen.
Vet du däremot VILKEN webbsida du vill till så använder du adressfältet upptill för att skriva in t.ex: winguider.se och trycka enter

AKTIVITETSFÄLTET
Området där detta "e" finns kallas för "Aktivitetsfältet" och visar ett urval av ikoner som representerar ett antal ofta använda program, som t.ex. webbläsaren Edge, appen: Epost med flera. Längst till höger nere på bildskärmen så visas datorns klocka osv. Mer om den senare!

Appen: Epost:
Klickar ni på appen: Epost så öppnar ni det program i vilken ni kan läsa de e-postmeddelanden ni fått (lite som vykort, fast dessa skickats via datorer, surfplattor eller mobiltelefoner). Appen: Epost kan visa e-brev från flera olika e-postkonton, både den som ni loggar in på er dator med (Microsoft-konto) och t.ex. den ni har till er mobil-telefon (gmail eller apple-konto) allt i samma app (program) om ni angett båda dessa i appens inställningar.

Utforskaren:
I aktivitetsfältet så finns en ikon som liknar en "dokument-mapp", Klickar ni på den så öppnas det inbyggda program som visar er innehållet på er dators hårddisk (den hårdvara som både operativsystemet och alla era privata filer och dokument osv. sparas på).
Detta program kallas i vardagstal för "UtForskaren", den är en väsentlig del av hur en dator används. I Utforskaren så kan ni söka upp dokument, bilder etc. som ni sparat. (WinGuider lägger i våra installationer med genvägar till alla dessa mappar direkt på skrivbordet, för enkelhets skull)

Sökruta och adressfält i utforskaren:
Utforskaren har precis som webbläsaren Edge, en sökruta uppe till höger där söker man efter den fil man vill hitta. Strax till vänster om den så finns det så kallade "Adressfältet", i adressfältet så skriver man in den "adress" till de filer man önskar leta upp eller se! Te.x. Bilder och trycker Enter.Därunder är utforskarens layout indelad i ett par sk. Fält.
Det vänstra fältets "snabbåtkomst" visar överst de vanligaste mapparna som använts av dig.
Längre ned i vänstra fältet finns "
Den här datorn" som (om du klickar på den med vänster musknapp) visar hårddiskens innehåll på ett grafiskt sätt i det högra fältet.  (Se bild)
Med de vanligaste mappar som du nyligen använt upptill till höger,  I mitten av den högra fältet så visas "
Enheter:" som visar de hårddiskar som är inkopplade i din dator så OM ni anslutit t.ex. en usb-enhet, så visar den dessa ochså under Enheter, så att man lätt kan välja den enhet man önskar granska. Klicka med vänster musknapp på: Enhet C:\*någotnamn* i mitten på högra sidan..


Nu listas allt innehåll på din hårddisk i det högra fältet, överst visas mappen "Användare", dessutom brukar mapparna "Program, Program x86, samt Windows" visas i detta fält.
Dubbelklickar du på mappen "användare" så kommer det högra fältet att visa alla användarnamn i var sin mapp. I dessa mappar finns den sk. "profil" som varje användare med ett eget användarkonto i datorn har. Den mappen innehåller resp. användares privata mappar för "Bilder, dokument, hämtade filer osv".

Om er dator installerats via WinGuiders installationshjälp så hade ni sett mappen: Pcadmin som innehåller profilen för datorns Administratörs-konto, samt mappen Ägaren.
Om er dator installerats via WinGuiders installationshjälp så hade mappen Ägaren varit ER egen profilmapp, med era privata bilder, dokument osv. I. Och OM du i detta fall hade dubbelklickat på mappen:
PCAdmin så hade datorn visat en dialogruta (ett meddelande) med texten: Du saknar för tillfället rättighet att använda den här mappen..

Detta då varje användare i Windows har sin 100% privata "bubbla" som kallas för Profil, Den profilen får inga andra användare komma åt eller se eller rota i.


Användaren PCAdmin, eller annan användare med administratörs-rättigheter, KAN DOCK TA SIG RÄTTEN att rota i andra användares profiler och privata bilder och dokumentmappar osv.
Därför det är viktigt att inte tillåta andra användare att logga in med ett Administratörskonto då dessa konton har rättigheten att ta sig rätten att rota bland andra användares privata filer och mappar.

(OBS! Kan du klicka på "fortsätt" knappen i ett meddelande likt der i bilden ovan och endast har JA eller avbryt att välja på, då är din dator felaktigt installerad och den tillåter vem som helst, inklusive virus, trojaner och hackare att göra precis vad de vill i din dator..  WinGuider.se´s installationshjälp ser dock till att du får en dator där dessa inte kan rota runt hejdlöst i din dator!)

Klickar du på "din" mapp (Ägaren) så visas mapparna "dokument, bilder, hämtade filer osv. och det är nu du kan gå igenom dina egna privata filer (=ditt privata data).. Detta kan du göra för att ditt användarkonto alltid har rättigheter att öppna och se dina egna privata mappar..
WinGuider.se´s installationshjälp ser dock till att du får en korrekt installerad dator där dessa inte tillåts att rota runt hejdlöst i din dator!)

WinGuider.ses installationshjälp hjälper dig, även om du är ren nybörjare, att installera din dator på bästa sätt. Ett sätt som gör att datorn behpller sin prestanda i flera år framöver, och som är maximalt stabil och skyddad mot virus, tojaren, hackare och andra illvilliga. Allt detta för endast 249kr, nu, fram till sista November 2022 så  kostar denna installationshjälp endast 199kr inkl. Moms!
Hur bra är inte det!

WinGuiders Windows-sskola kommer succesivt att byggas ut med fler sidor och mer lärdommar..  Så titta in lite då och då för att lära er mer.. Och Mer..


Installera Windows11 via Svars-fil Installera Windows10 via Svars-fil

Allt innehåll på webbplatsen och i guiderna etc. skyddas av upphovsrättslagen

© 2003 WinGuider.se/Thomas Ekström
Webbplatsen är miljövänligt framställd, Inga träd dog under konstruktionen av denna webbplats,
 däremot KAN några elektroner ha blivit lätt omskakade.

SLIPP RENSA, TRIMMA, HÄRDA OCH KRÅNGLA..
VÅRA HJÄLPFILER HJÄLPER DIG ATT SLIPPA SÅDANT!